Lietuvos vartotojų institutas

nevyriausybinė organizacija, kurios pagrindinis tikslas – kurti aplinką,  kurioje vartotojų pasirinkimai yra sąmoningi, teisės – gerbiamos, o pareigos – vykdomos.

Lietuvos vartotojų instituto veiklos kryptys

Šviečiamoji

Įgyvendina vartotojų švietimo projektus, leidžia edukacinius leidinius bei filmus, kuria inovatyvias audiovizualines priemones, organizuoja konkursas, renginius, akcijas, kampanijas, aktyviai veikia socialiniuose tinkluose.

Tyrimai

Vykdo vartotojų ir verslo nuomonės, sociologinius, slaptojo pirkėjo, teisės aktų analizės, žiniasklaidos bei reklamos stebėjimo tyrimus.

Atstovaujamoji

Teikia pasiūlymus teisės aktams. Sukurtas valstybės ir savivaldybių institucijų bei NVO bendradarbiavimo vykdant vartotojų švietimą modelis.

Konsultacinė

Konsultuoja fizinius ir juridinius asmenis vartotojų teisių įgyvendinimo klausimais.

Vystomasis bendradarbiavimas

Padeda Baltarusijos, Moldovos, Juodkalnijos, Gruzijos NVO stiprinti gebėjimus maisto saugos, vartotojų apsaugos, tapatybės vagysčių prevencijos ir kitose srityse.

Narystė

Aktyviai dalyvauja tarptautinių organizacijų veikloje, yra organizacijos „Better Finance“, ginančios daugiau kaip 4,5 mln. Europos vartotojų interesus, nariai.

Pagrindinės temos

vartotojų teisės, tausus vartojimas, maisto švaistymo prevencija, žiedinė ekonomika, darnus vystymasis.

Viešojo vartotojų interesų gynimo atvejai

Iki 2015 m. mobiliojo ryšio operatoriai vartotojams įkyriai siūlydavo paslaugas be išankstinio jų sutikimo. Gindamas viešąjį interesą Lietuvos vartotojų institutas kreipėsi su ieškiniu į teismą. Mobiliojo ryšio operatoriai liovėsi skambinti.

2007 m. viešai paklausėme, kodėl kai kurie konkretūs jogurtai, esantys rinkoje ir paženklinti „BIO“, nėra ekologiški. Diskusija buvo tokia arši, jog įmonė, siekdama išsaugoti tarp vartotojų žinomą prekės ženklą, nusprendė pakeisti gamybos liniją ir pradėjo gaminti ekologiškus jogurtus.

Vartotojų teisės

Leidinio tikslas – pateikti sisteminę informaciją apie pagrindinius vartotojų apsaugos institutus, jų taikymą ir įgyvendinimą. Plačiau >>

leidinai-linkejimai_maistas
Linkėjimai, maistas

Brošiūra skirta maisto švaistymo temai, globaliems padariniams, pateikiami praktiniai patarimai, kaip tausoti maistą. Plačiau >>

mokytojo knyga
Atsakingas vartojimas

Leidinyje  pateikiama aktuali informacija apie atsakingą maisto vartojimą ir asmeninių finansų tvarkymą. Plačiau >>

saziningos prekybos vadovas
Kitokia - Sąžininga prekyba

Leidinys skirtas supažindinti su Sąžiningos prekybos sistema. Plačiau >>

Greitieji kreditai

Tyrimai rodo, kad greitieji kreditai Lietuvoje yra lengviausiai paimami, bet sunkiausiai grąžinami kreditai. Juos dažniausiai ima jauni žmonės, kurie neretai vadovaujasi tik emocijomis ir nepasvarsto, ar galės paskolą laiku atiduoti… Ar tikrai verta gadintis asmeninę kredito istoriją?

FAIRTRADE. Produktai

Rinkdamiesi FAIRTRADE produktus, kovojame už geresnį pasaulį. Ir patys tampame geresni!

Virtuvės istorijos. Miškas

Turi tai pamatyti, jei mėgsti picą, mišką ir orangutanus. Sužinok, kaip sutaupyti pinigų ir išvengti nesėkmių. Ir kodėl reikia viską suvalgyti.