Naujienos

Jaukių ir tausių švenčių!

Didžiausių metų švenčių išvakarėse nuoširdžiai Jums linkime saugių, sveikų, aprūpintų, užtikrintų, tausių ir įkvepiančių metų!   >>>

Tarptautinė konferencija gvildens maisto švaistymo namų ūkiuose klausimus

Lietuvos vartotojų institutas 2020 m. lapkričio 26 d., Vilniuje organizuoja nuotolinę tarptautinę iniciatyvos „Linkėjimai, maistas“ konferenciją “Apie maisto atliekas namų ūkiuose rimtai”. Konferencija yra septynių Europos šalių informuotumo apie maisto švaistymą ugdymo iniciatyvos dalis. Joje pagrindinis dėmesys skiriamas namų ūkių maisto atliekoms ir vartotojų vaidmeniui sprendžiant šią problemą. >>>

Kvietimas dalyvauti tarptautinėje konferencijoje apie maisto švaistymo prevenciją namų ūkiuose

Lietuvos vartotojų institutas 2020 m. lapkričio 26 d. Vilniuje organizuoja nuotolinę tarptautinę konferenciją „Apie maisto atliekas namų ūkiuose rimtai“, į kurią kviečiame valstybės institucijų darbuotojus, verslo ir nevyriausybinių organizacijų atstovus, švietimo specialistus. >>>

Kaip Lietuva pažymi Tarptautinę informuotumo apie maisto švaistymą dieną

Jungtinių Tautų Generalinei Asamblėjai (JTGA) paskelbus rugsėjo 29-ąją Tarptautine informuotumo apie maisto švaistymą diena (angl. International Day of Awareness of Food Loss and Waste), pasaulis šią datą mini pirmą kartą. Lietuvoje visą savaitę renginių, skirtų šiai dienai pažymėti, rengia Lietuvos vartotojų institutas, subūręs tarptautinę septynių šalių iniciatyvą „Linkėjimai, maistas“ (angl. Sincerely, Food). >>>

Pasaulis ir Lietuva pirmą kartą mini rugsėjo 29-ąją – Tarptautinę informuotumo apie maisto švaistymą didinimo dieną

Pasitikdamas rugsėjo 29-ąją – Tarptautinę informuotumo apie maisto švaistymą didinimo dieną –Lietuvos vartotojų institutas (LVI) nuo rugsėjo 25 iki spalio 2 organizuoja teminę renginių savaitę. >>>

Renginių savaitė, skirta rugsėjo 29-ajai – tarptautinei informuotumo apie maisto švaistymą didinimo dienai

Lietuvos vartotojų institutas, subūręs tarptautinę šešių ne pelno organizacijų iniciatyvą „Linkėjimai, maistas“, kviečia pažymėti rugsėjo 29-ąją – Tarptautinę informuotumo apie maisto švaistymą didinimo dieną, kuri šiemet pasaulyje minima pirmą kartą. Šią minėtiną dieną pernai paskelbė Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja. >>>

Tarptautinė iniciatyva kviečia stiprinti gerus „karantininius“ įpročius

Tyrimai ir apklausos įvairiose šalyse rodo, kad suvaržymai, atsiradę dėl COVID-19 pandemijos, pastebimai paveikė vartotojų įpročius. Žmonės ėmė planuoti maisto poreikius, rečiau lankosi parduotuvėse, „atranda“ šaldytą maistą, atgimsta maisto konservavimo tradicijos. >>>

Žinomi maisto žinovai ragina ir karantinui pasibaigus tausoti maistą

Tyrimai įvairiose šalyse rodo, kad vartotojai karantino metu tapo dėmesingesni maisto švaistymo problemai. Ekspertų nuomone, pasikeitę maisto vartojimo įpročiai išliks ir karantinui pasibaigus. >>>

Kovo 15-ąją vartotojai visame pasaulyje reikalaus permainų

Kovo 15-oji pasaulyje minima kaip Vartotojų teisių diena. Šiemet ją pažymėsime ekstremalios situacijos sąlygomis. Anot mokslininkų, koronavirusų plitimas glaudžiai susijęs su miškų naikinimu dėl žemės ūkio plėtros besivystančiose šalyse, gaminančiose maistą eksportui į pasiturinčias šalis. Be to, maisto gaminimas ir vartojimas – vienas iš pagrindinių veiksnių, skatinančių visuotinį šilimą, taip pat siejamą su įvairių mirtinų virusų plitimu. >>>

Ekstremalios situacijos fone – debatai apie ekologinę bombą

Koronavirusų plitimas susijęs su miškų naikinimu dėl žemės ūkio plėtros, o prie to daug prisideda ir maisto švaistymas. Koks čia vartotojų indėlis? >>>

Ar sulauksime bausmių už maisto švaistymą?

Per metus Lietuvos namų ūkiai išmeta 54000 tonų maisto; vidutinis namų ūkis – 132 kg maisto. Kas ir kaip gali įtikinti vartotojus tausoti maistą? Gal tik bausmės ir baudos gali priversti žmones keistis? O gal priešingai: bet kokie mėginimai drausminti griežtomis priemonėmis tik paskatintų maisto švaistymą? >>>

Klaipėdoje – renginys „mėgstantiems aštriai“

„Mėgsti aštriai?“ – tokiu klausimu prasideda vasario 6 d. Klaipėdoje vyksiančio viešo renginio aprašymas viename socialiniame tinkle. Tai užuomina, kad bus kalbama apie maistą – ir kad debatai bus aštrūs. >>>

Tausių švenčių!

Kas pasikeitė per metus? Šiek tiek pasikeitė klimatas. Mes irgi. O Jūs? Linkime visada įžvelgti spindulį pro sutemas. Tvarios vilties ir energijos Naujaisiais, 2020-aisiais! >>>

Maisto ir gėrimų ištroškusius lankytojus pasitiks „apšalęs“ vartotojas

Tarptautinės iniciatyvos „Linkėjimai, maistas“ sumanytojai, Lietuvos vartotojų institutas (LVI), ketina nustebinti Baltijos maisto ir gėrimų parodos lankytojus. Lapkričio 7–9 d. vyksiančios parodos BAF 2019 lankytojai, užsukę į iniciatyvos „Linkėjimai, maistas“ paviljoną, išvys įspūdingą ledo skulptūrą, vaizduojančią „apšalusį“ vartotoją. >>>

Ką daryti, kad namuose nesivaidentų

Helovinas Lietuvoje švenčiamas kukliau nei daugelyje kitų Europos kaimynių, tačiau ši šiurpoka šventė kasmet vis labiau populiarėja. Kaip ir visas kitas masines šventes, Heloviną galima pavadinti maisto švaistymo ritualu. >>>

Spaudos pusryčiuose – aplinkai palankaus vartojimo idėjos

Tausojančio vartojimo idėjos ima Lietuvą šturmu. Daugelį metų atsakingo vartojimo vėliavą nešantis Lietuvos vartotojų institutas (LVI) pakvietė žurnalistus ir žiniasklaidos atstovus papusryčiauti su virtuvės šefe, kultinio Vilniaus bistro „Sultenė“ vadove Ona Jurkšiene ir prie pusryčių stalo pasidalinti įžvalgomis apie maisto tausojimą. >>>

Spaudos pusryčiai su tikru maistu. Kvietimas registruotis

Tęsdamas vartojimo kultūros ugdymo misiją, Lietuvos vartotojų institutas (LVI) kviečia žurnalistus ir žiniasklaidos atstovus ketvirtadienį papusryčiauti su virtuvės šefe Ona Jurkšiene. >>>

Detektyvas su pomidorų padažu

„Ne tik moksleiviai, bet ir jų mokytojai stebisi sužinoję, kad daugelis „vietinės kilmės“ padažų gaminami iš pigios kiniškos pomidorų pastos.“ >>>

Ruduo – nauja pradžia

Visą vasarą po Lietuvą keliavusi tarptautinės iniciatyvos „Linkėjimai, maistas“ komanda kviečia imtis permainų. „Dešimtys tausaus maisto gaminimo laboratorijų ir mokymų darbo vietose bei švietimo įstaigose mums padėjo identifikuoti keletą su maisto vartojimu susijusių sričių, kurios vartotojams kelia daugiausia klausimų. >>>

Naujas kvietimas teikti paraiškas

Kviečiame nevyriausybines organizacijas teikti paraiškas subdotacijoms. Subdotacijų tikslas - didinti vartotojų informuotumą apie maisto švaistymą namų ūkiuose bei jo prevenciją. >>>

Idėjų festivalyje – raginimas imtis ryžtingų priemonių

Lietuvos vartotojų instituto (LVI) atstovai, šį savaitgalį dalyvausiantys idėjų festivalyje „Laisvės piknikas“, ketina garsiai (ir patraukliai) komunikuoti žinią, kad kasdienis vartojimas yra ta sritis, kurioje vykstančios permainos lems globalius pokyčius, todėl valstybė turėtų skatinti vartotojų ryžtą tausoti aplinką. >>>

Festivaliuose ir stovyklose aidi netikėti linkėjimai

Pilni kibirai išmestų sklindžių valgykloje, kalnai „nurašytų“ bananų, neatpažįstamų sušaldytų objektų prikimšti šaldytuvai, agurkų mėtymo šventė – tokie ir panašūs vaizdai vėrėsi tarptautinės kampanijos „Linkėjimai, maistas“ aktyvistams bekeliaujant po Lietuvos miestus ir miestelius, mokyklas ir savivaldybes. >>>

Kvietimas teikti paraiškas

Kviečiame nevyriausybines organizacijas teikti paraiškas subdotacijoms. Subdotacijų tikslas - didinti vartotojų informuotumą apie maisto švaistymą namų ūkiuose bei jo prevenciją. >>>

Tęsiasi mokymų darbo vietose „Linkėjimai, maistas“ registracija

Lietuvos vartotojų institutas (LVI) tęsia mokymų darbo vietose maratoną: žaismingai pavadintuose mokymuose vartotojams aiškinama, ką daryti, kad namuose susidarytų mažiau maisto atliekų, ir kodėl tai svarbu. „Linkėjimai, maistas“ – tai ir LVI inicijuotos tarptautinės kampanijos, įgyvendinamos 6 ES šalyse, pavadinimas; jos simbolis – Žemės gaublį primenanti lėkštė su maistu. >>>

Tausaus gaminimo laboratorijos kvies brangi̇̀nti maistą

„Tausaus maisto gaminimo laboratorijos“ – taip pavadintu renginių ciklu Lietuvos vartotojų institutas (LVI) kviečia praktiškai pasimokyti, kaip planingai ir tausiai vartoti maistą. >>>

Mokymai „Linkėjimai, maistas“ – norintiems tobulinti vartojimo įgūdžius

Lietuvos vartotojų institutas (LVI) pradėjo mokymų darbo vietose maratoną: žaismingai pavadintuose mokymuose vartotojams aiškinama, ką daryti, kad namuose susidarytų mažiau maisto atliekų, ir kodėl tai svarbu. „Linkėjimai, maistas“ – tai ir LVI inicijuotos tarptautinės kampanijos, įgyvendinamos 6 ES šalyse, pavadinimas; jos simbolis – Žemės gaublį primenanti lėkštė su maistu. >>>

Rūpestis dėl išmetamo maisto virto žaidimu

Lietuvos vartotojų institutas (LVI) ir kompiuterinių žaidimų kūrimo studija „Tag of Joy“ bendradarbiaudami sukūrė teminį vaizdo žaidimą „Herojus nuo šiandien“, kuriuo siekia žaisminga forma atkreipti vartotojų dėmesį į opią problemą: maisto švaistymą namuose. >>>

Prasideda mokymų darbo vietose „Linkėjimai, maistas“ registracija

Pasikvieskite mus į svečius! Kviečiame įmones ir įstaigas registruoti pageidavimą darbo vietoje surengti nenuobodžius mokymus „Linkėjimai, maistas“. >>>

Kaip švęsti ne tik be nuostolių, bet ir naudingai

Šventiniu laikotarpiu dramatiškai išauga ne tik maisto vartojimo mastai, bet ir išmetamo maisto kiekiai. Tačiau, nors maistas – neatsiejama šventinių ritualų dalis, iš tikrųjų nėra sunku išvengti situacijų, kai maisto prisikaupia tiek, kad reikia skubiai kažką su juo daryti. >>>

Brangenybė šiukšliadėžėje: užsienio ekspertai kvies kitaip pažvelgti į maistą

Balandžio 10 d. į Vilnių rinksis pripažinti užsienio ekspertai – Lietuvos vartotojų institutas (LVI) rengia tarptautinę konferenciją „Maisto švaistymas namų ūkiuose: kaip didinti problemos supratimą“. >>>

Idėja Lietuvai: perpus mažiau maisto atliekų

Žmonėms atrodo, kad namų ūkių indėlis į bendrą maisto atliekų srautą toks menkas, kad nė neverta apie tai kalbėti. Tuo metu tarptautiniai tyrimai rodo, kad namų ūkių maisto atliekos sudaro didžiausią dalį bendrame maisto atliekų sraute. >>>

Likučių likimas — mūsų rankose: lietuviai subūrė europinę maisto tausojimo iniciatyvą

Šventinis laikotarpis nuo Kūčių iki Naujųjų — puiki proga ne tik vaišintis, bet ir susimąstyti apie tai, kad per šventes išmetame gerokai daugiau nesuvalgyto maisto, nepanaudotų produktų ar maisto likučių. O mūsų elgesys virtuvėje, prie stalo ir apsiperkant turi globalių padarinių. >>>