Straipsniai

2013 06 13

Interviu „Kodėl naudinga vartoti ekologiškus maisto produktus?“ (Karolina Tišikaitė)

Karolina Tišikaitė (Kauno moksleivių techninės kūrybos centro Jaunųjų žurnalistų studija, vadovė Liudmila Kazlauskienė)

Šiomis dienomis, lankantis prekybos centrų parduotuvėse išvystame be galo daug maisto pasirinkimo. Jų kainos skiriasi, todėl kartais sunku nuspręsti, kas mums naudingiausia ir sveikiausia. Dažnai nesirenkame brangesnių produktų, bijodami investuoti juos į mūsų kūną, nežinodami ar tai tikrai sveiki produktai, ar tik padidinta jų kaina.

Ekologiški produktai yra auginami nenaudojant chemikalų, reikalauja daugiau rankų darbo, vietoj purškimų chemikalais, taikomas ravėjimas, sėjomaina. Taip pat ir dirvožemis, kuriame bus auginamos ekologiškos daržovės paruošiamas natūraliu būdu, be chemikalų. T.y. daromas kompostas iš gyvulių mėšlo ir kitokių vertingų medžiagų. Tai užtikrina geresnį daržovių derlių. Tačiau dėl šių veiksnių, šie produktai yra kelis kart brangesni nei apdoroti produktai ir jų galiojimo laikas yra trumpesnis.

Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė sutiko papasakoti apie tai ar mums verta rinktis ekologiškus produktus ir koks jų poveikis organizmui.

Kaip organizmas skirtingai reaguoja į valgomų produktų kokybę, į ekologiškus ar apdorotus produktus?
Kiekvienas žmogaus organizmas individualus. Tiek ekologiškas, tiek neekologiškas maistas gali būti, pvz., riebus ar turėti daug kalorijų, todėl taip nuolat riebiai maitindamiesi ir nereguliuodami maisto produkto kiekio, galime su laiku sulaukti sveikatos negalavimų. Maistas yra vienas iš svarbiausių ligų profilaktikos ir sveikatos stiprinimo veiksnių. Deja, pastaruoju metu maistas vis dažniau tampa nutukimo, aterosklerozės, cukrinio diabeto, infarkto ir kt. lėtinių ligų priežastimi. Atliekama daug mokslinių tyrimų,  kurių metu nustatomas tiesioginis ryšys tarp chemikalų naudojimo ir sumažėjusio žmogaus organizmo atsparumo ligoms. Todėl vis didesnę reikšmę užima domėjimasis sveika mityba, taip pat ir ekologiškais maisto produktais.

Kokie, jūsų nuomone, yra ekologinio maisto privalumai?
Ekologiški maisto produktai auginami nenaudojant sintetinių cheminių medžiagų, hormonų ar antibiotikų, tai produktai, kurie nėra genetiškai modifikuoti. Tokie produktai pasižymi maistingumu bei geromis skoninėmis savybėmis. Ekologiški maisto produktai turi būti paženklinti ekologiškų produktų ženklu. Produkto etiketėje yra svarbiausia informacija: ekologiškų produktų sertifikavimo ženklas, gamintojas, jo sertifikavimo numeris.

Kokie trūkumai?
Ekologiški maisto produktai kelis kart brangesni.

Ar, jūsų nuomone, verta investuoti į savo sveikatą ir kūną vartojant ekologiškus maisto produktus nors jie yra gerokai brangesni?
Žinoma, rinktis labiau sveikatai naudingą maisto produktą tikrai verta. Svarbiausia skaityti produktų etiketes ir rinktis tą, kuriame nėra pridėta sintetinių priedų. Sveikai maitindamiesi išvengtume net 80% širdies ir kraujagyslių ligų, 90%   2-ojo tipo cukrinio diabeto, 30% onkologinių susirgimų. Tačiau nereikėtų pamiršti, jog žmogaus sveikatai ne ką mažiau svarbus reguliarus fizinis aktyvumas, žalingų įpročių nebuvimas.
 
Ar ekologiški produktai tik nauja mada, ar mūsų kūnui jie tikrai reikalingi?
Mūsų kūnui labai svarbi maisto vertė, t.y. kuo natūralesni produktai, kurie užtikrintų tinkamą baltymų, angliavandenių, riebalų, vitaminų, mineralų, maistinių skaidulų bei energijos kiekį kiekvienam žmogui pagal jo individualius organizmo poreikius.



 
Atgal 0

Rašyti komentarą