Straipsniai

2013 06 13

Maisto eksperto Vincento Sako ledų pagardų receptai (Saulė Ratkutė)

Saulė Ratkutė (Kauno moksleivių techninės kūrybos centro Jaunųjų žurnalistų studija, vadovė Liudmila Kazlauskienė)

Jei norite savo namiškius ar svečius palepinti tikrais naminiais ledais, pasigaminkite juos taip, kaip senovėje tai darydavo mūsų tėvai ir seneliai, net neturėdami šaldytuvų ir šaldiklių.. Pradžioje Jums reikės paruošti kelis pagardus, kuriais galėsite ir gardinti, ir papuošti savo gamybos ledus ir šerbetus. Pasinaudokite žymaus kulinaro ir maisto eksperto Vincento Sako siūlomais receptais.
Braškių pagardas. Suplakite plaktuvu (blenderiu) 50g braškių (gali būti net ir šaldytos) su 10g cukraus pudra. Šaldytuve uždarame inde galite laikyti keletą dienų. Barškių pagardą galite vartoti vieną, su naminiu pienu, nes tikro pieno parduotuvėje jau nebėra, patiekti su savo gamybos ledais, šerbetas, kitais saldėsiais. Išeiga vienai porcijai - 60g.
Šokolado pagardas. 20g cukraus išmaišykite su 4g kakavos (kakavą pirkite tik „Saldvos" raudoname kartoniniame pakelyje, nes visos kitos yra netikusios). 20g grietinėlės su 15g sviesto (būtinai naminių, nes parduotuvėse nei grietinėlės, nei sviesto jau nebėra) ištirpdykite virš ugnies, įmaišykite cukrų su kakava ir visą laiką maišant cukrų ištirpdykite, užvirinkite. Nukėlus nuo ugnies, suberkite 2g vanilinio cukraus ir gerai išmaišykite. Šaldytuve uždarame inde galite laikyti savaitę. Prieš naudojant, pašildykite, kad būtų skystesnis. Galite savo namiškiams ar svečiams pasiūlyti ir kaip karštą šokoladą. Galite juo gardinti ir kavą. Išeiga vienai porcijai - 60g.
Netikiu, kad šiuos pagardus Jums pasiseks porą dienų išsaugoti, nes juos aptikę namiškiai, ypač saldušiai, akies mirksniu suvartos.
Geruose namuose turėtų būti elektroninės svarstyklės (kainuoja iki 80Lt), elektrinis plaktuvas (geriausiai pirkti galingesnį, nes tada galėsite susitrinti bulvių ar daržovių košes, trintas, arba kaip dabar mėgstama vadinti, kremines sriubas, įvairius putėsius), ledams arba šerbetas imti nusipirkite specialų šaukštą, kurio galima formuoti rutuliukus.
Greipfrutų su šampanu šerbetas. Iš raudonų greipfrutų išspauskite 80g sulčių, išplakite su 20g cukraus, 24g saldaus putojančio vyno ir dėkite 8 val. į šaldiklį, kas kiek laiko pamaišant šakute, kad gražiau sušaltų ir nesusidarytų ledo kristalų.  Patiekiant, šerbetą sudėkite į vazelę, papuoškite 10g plonai supjaustytais laimo arba citrinos griežinėliais, vazelę dėkite  ant servetėle paklotos lėkštutės. Patiekite su desertiniu šaukšteliu.
Jei vietoje putojančio vyno įpilsite tik greipfruto sulčių, tai tokį šerbetą galėsite duoti ir mažiems vaikeliams. Galite apšlakstyti braškių arba šokolado pagardais.
Persikų su krupniku šerbetas. 70g gerai prinokusių minkštų nuluptų persikų (blogiausiu atveju net konservuotų) suplakite blenderiu su 30g saldaus putojančio vyno, 16g krupniko, 4g persijotos cukraus pudros ir dėkite 8 val. į šaldiklį, kas dvi valandas pamaišant šakute, kad susidarytų maži ledų kristalai. Patiekiant, šerbetą sudėkite į vazelę, papuoškite persikų skiltelėmis ir mėtų šakele, vazelę dėkite ant servetėle paklotos lėkštutės. Patiekite su desertiniu šaukšteliu.
Jei vietoje putojančio vyno ir krupniko įpilsite tiek pat sunkos nuo persikų, tai tokį šerbetą galėsite duoti ir mažiems vaikeliams. Galite apšlakstyti braškių arba šokolado pagardais.
Vincento ledai (naminio rūgpienio su šokoladu). Suplakite 76g tik naminio rūgpienio su 10g skysto medaus (jei susicukravęs, tai pašildykite), 14g standžiai išplaktos naminės grietinėlės, 3g tarkuoto imbiero šaknies. Šaldykite šaldiklyje retsykiais pamaišant, o kai pradės stingti, įmaišykite 5g šokolado granulių (arba šokolado gabaliukų).
Patiekiant, ledus sudėkite į vazelę, apšlakstykite 10g braškių pagardo, užberkite  5g nuo šokolado plytelės peiliu nudrožtų  drožlių, ant viršaus galite uždėti sausainėlį. Patiekite su desertiniu šaukšteliu.
Ne visi vaikeliai gali valgyti šaltus ledus, todėl gera mama ir jiems gali paruošti sveiką gardumyną vasarai.
Grietininis aguonų putėsis su abrikosų džemu. 3g aguonų gerai nuplauti, užvirinti su 20g ne parduotuvinio, o tikro, iš ūkininko pirkto pieno ir atšaldyti. 3g želatino išlaidinti 10g naminio pieno. 63g iš ūkininko pirktos grietinės išmaišyti su 25g iš ūkininko pirktos grietinėlės ir su išlaidintu želatinu. 40g kaimiško kiaušinio baltymų atšaldyti šaldytuve ir išplakti su 20g cukraus, išmaišyti su aguonomis sudėti į kepimo popieriumi išklotą vazelę ir užšaldyti. Patiekiant, kremą išversti į desertinės lėkštutės vidurį. 40g abrikosų džemo išmaišyti su 10g krupniko ir gražiai šalia putėsio papilti. Išeiga - 170/60g papilti.
Jei į džemą neįpilsite krupniko, bus gardėsis ir vaikeliams. Papuoškite mėtų lapeliais, keliomis granatų uogelėmis arba spanguolėmis. Patiekite su desertiniu šaukšteliu.
Traškioje bandelėje kepta kriaušė su razinų karamele. 100g sluoksniuotos tešlos atpjaukite kvadratu, ant jos dėkite kriaušės puselę (blogiausi atveju konservuotos), ją apibarstykite 10g cukraus, išmaišyto su 0,5g maltų cinamonų, uždėkite 5g sviesto (suprantama tik naminio) ir iš tešlos suformuokite kapšelį. Kiaušinio trynį su trupučiu vandens suplakite, aptepkite tešlą, kapšelį su kriauše dėkite ant aliejumi pateptos arba kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje, kol gražiai parus tešla. Per tą laiką 50g cukraus ir 10g vandens pavirkite prikaistuvyje, kol pradės rusvėti, įberkite 15g nuplikytų ir gerai nusausintų baltųjų razinų ir išmaišykite. Kepinį dėkite ant lėkštutės, perpjaukite per pusę, praskėskite, užpilkite karamelės su razinomis užpilu ir papuoškite mėtų arba rozmarino šakele. Patiekite su torto šakute.
Obuolių pyragas su braškių pagardu. Yra šimtai pyrago su obuoliais receptų, bet man labiausiai patinka ypatingai lengvai pagaminamas šis pyragas: 1000g šaldytos tešlos atlaidinkite ir iškočiokite į keturis 29x29 cm dydžio plonus lakštus. 600g obuolių nulupkite, išpjaukite sėkladėžes ir supjaustykite labai plonomis skiltelėmis, jas atsargai išmaišykite su 100 cukraus ir 2g maltų cinamonų. Mažą kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, ant jo dėkite vieną tešlos lakštą, ant šio lakšto 1/3 obuolių ir uždenkite kitu tešlos lakštu. Taip sluoksniuokite 3 kartus. Pyrago viršų aptepkite kiaušinio plakiniu, pabarstykite 20g cukraus ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40 min. Patiekiant, nuo pyrago atpjaukite gabalą, jį dėkite ant lėkštės, apibarstykite persijota cukraus pudra, šalia padėkite stiklinaitę su braškių pagardu, papuoškite mėtų šakelę. Patiekite su torto šakute.
Skanaus!

Atgal 0

Rašyti komentarą