Straipsniai

2013 06 13

Interviu: Vincentas Sakas : „Ar reikia stebėtis, kad Lietuvoje kiekvienas naujai gimęs vaikas serga alergija?“ (Saulė Ratkutė)

Saulė Ratkutė (Kauno moksleivių techninės kūrybos centro Jaunųjų žurnalistų studija, vadovė Liudmila Kazlauskienė)

Statistika teigia, kad Lietuvoje yra tik 12% sveikų vaikų. Maisto ekspertas Vincentas Sakas, skaitantis paskaitas visoje Lietuvoje teigia, kad tokiais juos padaro tėvai. Jis tvirtina, kad neišmanančių apie mitybą tėvų vaikai, maitinami virtomis dešrelėmis, nuo ten esančių cheminių skoniklių, kvapiklių ir spalvikių tampa priklausomais, kaip nuo narkotikų, jie jau patys nori ne kito maisto, o reikalauja tik dešrelių, o nuo tokio maisto vaikus kamuoja įvairūs chroniški susirgimai. Ekspertas informuoja, kad ir Lietuvos restoranai, kavinės, barai, picerijos, ir net mokyklų valgyklos taip pat siūlo virtas „sasiskas" (saucisse - prancūziškai - dešrelė) su aliejuje virtomis išpampusiomis nuo kancerogeninio aliejaus bulvėmis. Priedai, kurie naudojami visose virtose dešrelėse, iššaukia vaikams alergiją ir todėl jau mūsų dienomis kūdikiai 100 procentų gimsta alergiškais. Šįkart su maisto ekspertu V.Saku norėjome pakalbėti apie desertus, kuriems neabejingi ne tik vaikai, bet ir suaugę.

Jūs aktyviai kovojate, kad prekybos tinkluose būtų tik kokybiški maisto produktai. Esame girdėję, kad ir maitinimo įstaigose patiekiamas nesaugus maistas. Kodėl?


Man nesuprantama, kaip restoranuose, kavinėse, baruose, valgyklose, picerijose, greitmaisčio užeigose iš vis gali būti maisto prekių parduotuvių asortimentas: surogatiniai ledai, surogatinės sultys iš pakelių, chemizuoti gėrimai - cocapepsifantaspraitai, „vanduo" ir „gira" iš buteliukų, erginiai gėrimai ir visokie erzaciniai „sidrai" bei „kokteiliai" .

Jei tokius dalykus randu aukštesnio lygio restoranų valgiaraščiuose, tai drąsiai galiu tvirtinti, jog šio restorano savininkai ir darbuotojai yra neišsilavinę, savo verslo neišmanantys žmonės, kurie nesugeba pagaminti savo firminių ledų ir šerbetų, išsispausti natūralių sulčių iš šviežių vaisų ir uogų, pagaminti gaiviųjų gėrimų: girų, gaivų, sočių, kompotų, kisielių. Galų gale neturi atitinkamų filtrų vandeniui, kad savo klientams galėtų patiekti stiklinę gėlo vandens su citrina ir ledukais. O jei neturi gėlo vandens, tai ir jų arbata bei kava yra niekam tikę... Lai jie gaiveliojasi, lai ir toliau mulkina save ir mėgstančiu būti mulkinamais, kuriems smagu, kad jų vaikai ir vaikaičiai debilėja ir sirguliuoja...

O ledai irgi kenksmingi?

Ledai dėl savo sudėties kenksmingi bet kurio amžiaus žmogui. Juk savo vaikelius ligoniukais daro ne kas kitas, o patys tėvai vaikystėje, jaunystėje ir net šiandien ledais ir šerbetais kraunantys į savo organizmą cheminius preparatus ne tik savo kūdikių, bet ir būsimų kartų paliegėlių programavimui ir gimdymui. Ar reikia stebėtis, kad Lietuvoje kiekvienas naujai gimęs vaikas serga alergija?

Turiu atsakingai pareikšti, kad ledų mūsų maisto prekių parduotuvėse, kioskeliuose, ledų vežimėliuose išvis nėra, nes jau 15 metų Lietuvoje randu tik surogatinius (erzacinius) chemizuotuos lyg ir ledų gaminius. Tą patį galiu pasakyti ir apie šerbetus, kurie gaminami lygiai tokia pat tik prekeiviams naudinga technologija.

Visi Lietuvoje parduodami ledai susideda iš lieso pieno miltelių, vandens, chemizuotos uogų arba vaisių esencijos, fruktozės, genetiniai modifikuotų kukurūzų krakmolo, cheminių aromatizatorių, cheminių kvapiklių, cheminių skoniklių, cheminių spalviklių, cheminio natrio citrato arba cheminės obuolių rūgšties, dirbtinių ypatingai nuodingų saldiklių bei cheminių standiklių, užtvirtintojų ir konservantų.

Sausas pienas gaminamas aukštoje temperatūroje, kurios užtenka, kad oksiduotųsi pieno riebalai, o tokie mūsų organizme - nepageidaujami, nes jie sukelia vėžinių ląstelių dauginimąsi. Beje, visi Lietuvoje pieno kombinatai jau 10 metų pieno negamina, tik pieno miltelius, o pieną iš tų pačių miltelių su vandenių - dabar pieno mėgėjai pakrapštykite pakaušį, ką kasdien geriate.....

Karminas (E-120) - dažiklis, gaminamas iš tam tikros rūšies vabzdžių. Vaikams ir kuriems suaugusiems žmonėms jis yra alergenas.
Obuolių rūgštis (E- 296) - pažeidžia dantų emalį, tai ta pati rūgštis, kurios poveikį juntame valgydami neprinokusius obuolius.
Likusios sudėtinės dalys tėra žmogaus organizmui pavojingi cheminiai užpildai, didinantys produkto tūrį, o tuo pačiu ir gamintojo pelną, bet nieko bendro neturi su sveiku produktu.

O kaip senovėje buvo gaminami ledai?

Nuo senų senovės nebuvo Lietuvoje dvaro, vienuolyno, nebuvo rūmų mieste, nebuvo turtingesnio ūkio ar klebonijos, kur nebūtų buvę ledainės. Per žiemos speigus ledaines prikraudavo upių arba ežerų ledų luitais. Kas neturėdavo specialiai įrengtos ledainės, ledų luitus sukraudavo krūvon ir, apdengę eglišakiais, paparčių lapais, apdėdavo samanomis arba šiaudais, užpildavo durpėmis, pjuvenomis, spaliais ar kitomis ūkės atliekomis.
Ledainėse buvo vėsinama ir nokinama mėsa, vėsinami gėrimai, šaldomi valgomieji ledai, išlaikomi šviežiais daržovės, vaisiai, uogos...

Ačiū už pokalbį

Atgal 0

Rašyti komentarą