Straipsniai

2013 06 13

Mūsų teisė rinktis – ar ekologiškus, ar įprastinius produktus (Karina Butkutė)

Karina Butkutė (Vilniaus Barboros Radvilaitės pagrindinė mokykla, vadovas Šarūnas Vilkelis)

Kaip žinoma, maistas yra medžiagų ir energijos šaltinis, kurį vartojame kasdien be kurio joks gyvas organizmas neišgyventų. Maistas skirstomas į augalinės ir gyvulinės kilmės. Kiekvienas žmogus gali pasirinkti ką valgyti. Bet kokie maisto produktai yra sveikiausi? Apklausus žmones dažniausias atsakymas buvo - ekologiški produktai.

Ekologiškas produktas pasižymi savitomis skonio savybėmis. Auginant bei gaminant ekologiškus maisto produktus nėra naudojama cheminių medžiagų, hormonų ar antibiotikų, juose nėra genetiškai modifikuotu organizmų. Taigi vartotojui pateikiamas šviežias, skanus ir natūralus maistas. Ekologiškai išaugintas maistas nepažeidžia neutralių gamtos ciklų bei išsaugo biologinę įvairovę,  kuri tausoja gamtos išteklius. Produktų perdirbimui naudojamos natūralios medžiagos ir procesai.

Ekologiški produktai, žinoma, turi ir trūkumų. Pirmiausia, jie genda daug greičiau nei įprastiniai produktai. Taip pati gamybos kaštai yra žymiai didesni. Tai atsiliepia ir mūsų piniginėms. Manau, daugelis žmonių susimąstė: „Ar verta mokėti brangiau už ekologiškus produktus?". Juk žmonės trokšta įsigyti kuo pigiau. Mokėti brangiau - verta. Žmogus, atsižvelgęs į savo sveikatą ir norėdamas išvengti vėžinių ar kitų lėtinių ligų, dažniau turėtų vartoti ekologiškus produktus ir vengti produktų su cheminėmis medžiagomis.

XX a. pabaigoje Lietuvos ir kitų šalių mokslininkai patvirtino, kad netinkama mityba lemia 50% mirčių. Vartojant ekologiškus produktus įsisavinamos natūralios medžiagos, kurios padeda žmogaus organizmui kovoti su įvairiais virusais ir ligomis. Imunitetas stiprėja ir organizmas  pasidaro atsparus ligoms.

Bet kaipgi atskirti ekologiškus produktus nuo įprastinių? Atsakymas būtu labai paprastas. Pirkdami maisto produktus atkreipkite dėmesį į produkto etiketę. Ant etiketės yra surašyta visa reikiama informacija apie produktą. Kiekvienas ekologiškas produktas privalomai yra ženklinamas. Kartais ieškodami ekologiškų produktų galime  apsirikti, tai yra, nerasti ekologiško produkto ženklo. Ženklinti produkciją šiuo ženklu neprivaloma tiems, kurie tiekdami rinkai tokius produktus, turi ūkio registravimo pažymėjimą ir jei ekologiškus produktus patys tiekia rinkai galutiniam vartotojui.

Taigi, mūsų teisė rinktis, kokius maisto produktus vartoti - ar ekologiškus, ar įprastus su įvairiais priedais. Juk nuo to, ką valgome priklauso mūsų pačių ir mūsų artimųjų sveikata.

Atgal 0

Rašyti komentarą