Naujienos

2013 11 18

Kruonio moksleiviai tikrino produktų ekologiškumą

Kartais net ekologiško produkto ženklu pažymėtoje maisto prekėje ne visos sudedamosios dalys yra ekologiškos. Kodėl? Pasigilinti į šį ir kitus probleminius klausimus turėjo progą Kruonio gimnazijos moksleiviai, dalyvavę 2013 m. lapkričio 14 d. vykusiuose Lietuvos vartotojų instituto organizuotuose mokymuose.

„Atsakingas vartojimas neatsiejamas nuo praktinių įgūdžių ir gebėjimo kritiškai mąstyti. Siekiame paskatinti moksleivius būti pilietiškus ir aktyvius, kad atsakingas vartojimas jiems būtų kasdienis įprotis, o ne vien teorinės žinios Pvz., norint pasirinkti mažiausiai aplinkai ir sveikatai kenksmingus produktus kiekvienam vartotojui svarbu atidžiai skaityti maisto produktų etiketes. Tai galioja ir kalbant apie ekologiškos prekės sertifikatus turinčius gaminius", - sako Lietuvos vartotojų instituto atstovas Tomas Taškauskas.

Lietuvos vartotojų instituto mokymuose dalyvavę Kruonio moksleiviai turėjo puikią progą parodyti pilietinį aktyvumą atlikdami praktinę užduotį - paskambinti į ekologinį ūkį ir pasiteirauti, kodėl jame pagamintos ekologiškos šoninės pagrindinė sudedamoji dalis (kiaulių skerdenų nugaros lašiniai) etiketėje įrašyta be žvaigždutės. Žvaigždutė žymimi tie gaminio ingredientai, kurie yra ekologiški.

Sertifikuoto ekologinio ūkio savininkė patikino, kad šoninė tikrai ekologiška, o etiketėje tiesiog palikta spausdinimo klaida. Moteriškė padėkojo už skambutį, kvietė patiems atvykti apžiūrėti ūkį ir įsitikinti, kad šoninės gamyba vyksta laikantis visų reikalavimų. Tačiau šis atsakymas įtikino ne visus moksleivius.

Primename, kad ekologiški produktai žymimi specialiu sertifikavimo ženklu - iš žvaigždučių sudarytu baltu lapu žaliame fone. Nuo 2012 m. liepos 1 d. šis ekologiškų produktų ženklinimas naudojamas visose Europos Sąjungos valstybėse. Ekologiškas produktas visada paženklintas etikete, kurioje yra svarbiausia informacija: ekologiškų produktų sertifikavimo ženklas, gamintojas, jo sertifikavimo numeris ir sertifikavimo darbus atlikusi įstaiga. Lietuvoje ekologiškos produkcijos sertifikavimu ir gamybos kontrole rūpinasi VšĮ „Ekoagros".

Specialistų teigimu ekologiški maisto produktai mažiau kenkia aplinkai, nes yra užauginti tausojant išteklius, nenaudojant sintetinių trąšų ir GMO sėklų, vadovaujantis kitais tvarios gamybos principais. Jie taip pat įvardinami kaip sveikesni vartotojui, nes pasižymi maistingumu, nėra užteršti kenksmingomis cheminėmis medžiagomis.

Vartotojams ekologiškus produktus rinktis dažnai trukdo nežinojimas, kaip juos atpažinti. Ši maišatis neabejotinai susijusi su vadinamuoju „žaliuoju smegenų plovimu" (angl. greenwashing) - nors teisės aktai draudžia neekologiškus produktus pristatyti kaip ekologiškus, kai kurios įmonės specialiai manipuliuoja žodžiais ir spalvomis, siekdamos sukurti įspūdį, kad jų siūloma prekė yra ekologiška. Dažniausiai klaidinančią reklamą galima atpažinti iš miglotų teiginių, pvz., „natūralus", „iš gamtos kraitės", ir pakuotėje naudojamų žalios spalvos elementų.

Straipsnis yra Lietuvos vartotojų instituto vykdomo projekto „Pilietiškumo skatinimas per atsakingą vartojimą" dalis, kurį finansuoja Europos socialinis fondas. Daugiau informacijos http://www.vartotojai.lt/pilietiskumas
Atgal 0

Rašyti komentarą