Naujienos

2014 09 28

Atsakingai vartoti – visų piliečių pareiga

Popiežius Pranciškus viename savo pamokslų kritikuodamas šiandien išplitusią eikvojimo kultūrą pasitelkė palyginimą, kad išmesti maistą - tolygu jį pavogti nuo alkstančių vargšų stalo. Rugsėjo 23 d. Lietuvos vartotojų instituto organizuotuose atsakingo vartojimo mokymuose dalyvavę Kauno jėzuitų gimnazijos dešimtokai turėjo progos sužinoti ne tik, kaip išvengti maisto švaistymo, bet ir daug kitų kasdien pritaikomų atsakingo vartojimo patarimų.

Žinoti ir veikti

Dažniausiai perkame įvairias prekes per daug nesusimąstydami nei apie jų poveikį aplinkai, nei apie kitus dalykus, nutikusius iki prekei pasiekiant parduotuvės lentynas. Tik žinodami faktus galime įsisąmoninti, kad esame atsakingi už tai, kokią aplinką paliksime ateities kartos. Kaip pavyzdį galima pasitelkti maisto švaistymo temą, kuri analizuota ir Kauno jėzuitų gimnazijoje vykusiuose atsakingo vartojimo mokymuose.

Pasaulyje kasmet iššvaistoma apie 30 procentų, t. y. 1, 3 mlrd. tonų maisto. Išsivysčiusiose šalyse, tokiose kaip Lietuva, net 40 proc. maisto iššvaistoma pardavimo ir vartojimo etape. Viena svarbių tinkamo vartoti maisto išmetimą lemiančių priežasčių yra blogi vartotojų įpročiai (pvz., per daug perkama maisto).

Ne gana to, kad švaistydami maistą švaistome ir savo pinigus, mūsų nesuvartojamam maisto pertekliui pagaminti sunaudojama daug energijos ir kitų gamtos išteklių. Be to, šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis teršiama atmosfera. Ypač kenksmingos aplinkai sąvartynuose pūnančios atliekos. Norint to išvengti užtenka laikytis keleto paprastų principų - pirkti maisto tik tiek, kiek reikia, laikyti produktus tinkamomis sąlygomis ir kompostuoti organines atliekas.

Už vietinį maistą

Kauno jėzuitų gimnazijos dešimtokei Linai Šalčiūtei labai patiko dalyvauti mokymuose, nes sužinojo daug iki tol nežinotų dalykų. Gimnazistei labiausiai įstrigo „maisto mylios" (angl. food miles), t. y. terminas nusakantis gaminio transportavimo poveikį aplinkai. „Maisto mylios" išreiškiamos kaip kelionės metu į atmosferą išmesto CO2 kiekis.

Atsižvelgiant į produktų kilmės šalį labiausiai aplinkai kenkia iš tolimiausių valstybių atkeliavę produktai, todėl atsakingiems vartotojams rekomenduojama rinktis vietinę produkciją. Tokiu būdu ne tik mažiau teršime aplinką, bet ir sustiprinsime savo šalies ekonomiką.

Atsispirti manipuliacijoms

Gimnazistas Ignas Mickevičius, su kitais kolegomis kurdamas ir pristatydamas atsakingo vartotojo portretą, akcentavo, kad siekiant elgtis atsakingai itin svarbu yra domėtis ir gilintis, ką perki, antraip gali būti sunku įvertinti, kuris pasirinkimas tau naudingas, o kuris - ne. Todėl dešimtokui patiko, kad mokymuose buvo pateikta naudingos informacijos, kurią galima pritaikyti kasdienybėje, pvz., kaip nepasigauti renkantis maistą.

„Labiausiai užstrigo, kad verslas pristatydamas produktą, kalba ne apie jo kokybę, o apie išvaizdą. Be to, kad daugelis bendrovių ieško sau pelno ir būdai tai pasiekti ne visada yra naudingi patiems vartotojams", - pamąstymais dalinosi pats greitųjų kreditų reklamas mokymuose analizavęs Ignas Mickevičius.

Apibendrinant mokymus išsakyta mintis, kad kiekvienas iš mūsų, jei neliksime pasyvūs, savo pasirinkimais galime keisti pramonę, išsireikalauti kokybiškesnių ir aplinkai mažiau žalingų produktų. Galime. Tik ar norime?

freeimages.com nuotrauka

Atgal 0

Rašyti komentarą

Komentarai