Patarimai ir gudrybės

Kiekvienas galime imtis nedidelių pokyčių, kurie labai svarbūs siekiant sumažinti išmetamo maisto kiekį. Jei apsisprendėte, toliau pateikti pasiūlymai jums padės suprasti, nuo ko pradėti: galite pasinaudoti bent vienu patarimu, o gal panorėsite mesti sau iššūkį ir įgyvendinti daugiau permainų.

Planavimas

Prieš dėliodama (-s) pirkinių sąrašą:
- Perkratyk šaldytuvą ir spinteles
- Pagalvok, ką gaminsi
- Pamąstyk apie porcijas
 

Vartojimo terminai

Šiuos produktus reikia suvartoti, kol
nesibaigė terminas „Tinka vartoti iki...“: 
šviežią mėsą, šviežią žuvį, pieną, jogurtą, sūrį.
O šiuos produktus saugu vartoti ir 
pasibaigus terminui „Geriausias iki“:
ryžius, šokoladą, aliejų, kavą, miltus.

Apsipirkimas

- Neįprastų formų daržovės – ne blogesnės nei įprastos
- Pirk ne fasuotus, o sveriamus produktus
- Venk „du už vieno kainą“, jei tau reikia tik vieno
 

Laikymas

- Pieną, mėsą, kiaušinius ir morkas drąsiai dėk į šaldytuvą
- Šaltis – pomidorų, bananų, svogūnų ir baklažanų priešas
 

Užšaldymas

Maistą, kurio neplanuoji greitai suvalgyti, užšaldyk, kol nesibaigė jo terminas. 
Pavyzdžiui:
Kiaušinius – pirmiausia pašalink jų lukštus
Sūrį – pirmiausia sutarkuok
Duoną – kepalą suraikyk
Pieną
 

Likučiai

Maisto likučius vartoti saugu, jei juos laikai tinkamai. Panaudok įvairiems naujiems patiekalams.

Kompostavimas

Iš daržovių ir vaisių likučių, žievių, senos duonos, kavos tirščių, arbatos maišelių, kiaušinių lukštų galima pasigaminti trąšų savo augalams ir daržui.
 

Maisto likučių išsinešimas namo

Jei valgai viešojo maitinimo vietose, likučius parsinešk namo.
 

Pinigų taupymas

- Sunaudok visus maisto likučius
- Suplanuok visos savaitės maistą
- Patiek maistą mažesnėmis porcijomis
- Kol nepasibaigė produktų galiojimo data, juos užšaldyk