Ekologiški duonos ir konditerijos gaminiai

2007 05 15

Informacija pateikta iš  Lietuvos vartotojų instituto išleisto leidinio 2007 m.

KODĖL REIKĖTŲ RINKTIS EKOLOGIŠKĄ DUONĄ IR KONDITERIJOS GAMINIUS

Ekologiška duona ir konditerijos gaminiai – tai produktai, kurie gaminami, pakuojami, ženklinami, laikomi, gabenami ir realizuojami laikantis ekologiniam ūkininkavimui ir gamybai nustatytų reikalavimų. Jie pasižymi maistingumu, geru skoniu, aromatu.

KUO YPATINGA EKOLOGIŠKOS DUONOS IR KONDITERIJOS GAMINIŲ GAMYBA

Ekologiška duona ir konditerijos gaminiai gaminami iš ekologiškų žaliavų. Juose gali būti iki 5 proc. neekologiškų žemės ūkio kilmės sudėtinių dalių, pagalbinių medžiagų, maisto priedų, kurie leidžiami naudoti ekologinėje gamyboje. Gaminant nenaudojami sintetiniai maisto priedai (konservantai, miltų apdorojimo medžiagos, saldikliai ir kt.), genetiškai modifikuoti produktai bei priedai. Pagrindinė žaliava naudojama duonos gamybai – javai, išauginti ekologinės gamybos ūkyje. Juos auginant nebuvo naudojamos cheminės trąšos, pesticidai, genetiškai modifikuota sėkla. Gamyboje naudojami natūralios fermentacijos ar rūgimo procesai, draudžiama naudoti cheminio apdorojimo būdus. Taip perdirbimo metu geriau išsaugojama produktų maistinė vertė ir kokybė. Ekologiški produktai ir žaliavos viso gamybos proceso metu yra atskirti nuo įprastinių produktų ar žaliavų. Įmonėje gamybos ir realizavimo apskaita tvarkoma taip, kad būtų galima identifikuoti produktą ir jo gamintoją visuose gamybos proceso etapuose (nuo žaliavų įsigijimo iki produkcijos realizavimo).

EKOLOGINĖS GAMYBOS KONTROLĖ

Realizuoti bei ženklinti duoną ir konditerijos gaminius kaip ekologiškus turi teisę tik tie gamintojai, kuriuos kontroliuoja valstybės paskirta kontrolės įstaiga.
Šiuo metu Lietuvoje ekologinės gamybos ūkius, įmones ir juose pagamintą produkciją kontroliuoja akredituota sertifikacijos įstaiga – viešoji įstaiga EKOAGROS. Ateityje tokių įstaigų gali atsirasti ir daugiau. Kontrolės įstaiga gamintojams, kurie atitinka Ekologinio žemės ūkio taisyklėse nustatytus reikalavimus, išduoda sertifikatą, suteikiantį teisę ženklinti produktus kaip ekologiškus. Kontrolės įstaiga, išdavusi sertifikatą, reguliariai tikrina, ar sertifikuoti gamintojai laikosi nustatytų reikalavimų. Nustačius pažeidimus gali būti sustabdytas sertifikato galiojimas arba jis gali būti panaikintas. Produktų kokybę „nuo lauko iki stalo” taip pat kontroliuoja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

KAIP ATPAŽINTI EKOLOGIŠKĄ DUONĄ IR KONDITERIJOS GAMINIUS

Prekyboje ekologišką duoną ir konditerijos gaminius galima atpažinti pagal jų ženklinimą. Ekologiškos duonos ir konditerijos gaminių etiketėje turi būti:

  • užrašas „Ekologiškas …”;
  • sertifikavimo įstaigos pavadinimas, adresas ir jos logotipas.

Etiketėje gali būti:

  • specialus Europos Sąjungos logotipas su užrašu lietuvių ar kitos šalies narės kalba :,,Ekologinis žemės ūkis „
  • lietuviškas ekologinio žemės ūkio ženklas.

Vartotojai, perkantys taip paženklintus maisto produktus, gali būti tikri, kad jie yra ekologiški. Lietuvoje galima nusipirkti ekologiškos duonos, kepinių.