Ekologiški vaisiai ir daržovės
2007 05 15
Informacija pateikta iš Lietuvos vartotojų instituto išleisto leidinio 2007 m.
KODĖL REIKĖTŲ RINKTIS EKOLOGIŠKUS VAISIUS IR DARŽOVES
Ekologiški vaisiai ir daržovės – tai produktai, išauginami ekologinės gamybos ūkiuose, apdorojami, pakuojami, ženklinami, laikomi, gabenami ir realizuojami, laikantis specialių reikalavimų. Ekologiški vaisiai ir daržovės pasižymi m istingumu, geru skoniu, aromatu. Jie išauginti nenaudojant sintetinių cheminių trąšų, augalų apsaugos priemonių. Jie nėra genetiškai modifikuoti. Pateikta informacija apie ekologinį ūkininkavimą padės vartotojams geriau suprasti, kokie vaisiai ir daržovės laikomi ekologiškais, palyginti juos su įprastiniais, įvertinti jų vartojimo privalumus ir sąmoningai pasirinkti tinkamiausią produktą ne tik pagal kainą, bet ir pagal savo sveikatos būklę, pomėgius ir įsitikinimus.
KUO YPATINGAS EKOLOGINĖS GAMYBOS ŪKIS
Auginant ekologiškus vaisius ir daržoves tausojama aplinka, išsaugojama biologinė įvairovė, neteršiamas dirvožemis, oras, vanduo. Auginamos tokios augalų veislės, kurios pasižymi didesniu atsparumu ligoms ir kenkėjams, ir yra maksimaliai pritaikytos prie dirvožemio ir klimato sąlygų. Parenkant augalų veisles, pirmenybė teikiama vietinėms veislėms. Naudojama tik ekologinės gamybos ūkiuose išaugintos sėklos, vegetatyvinė dauginamoji medžiaga, daigai, draudžiama naudoti genetiškai modifikuotą augalinę dauginamąją medžiagą. Ekologinės gamybos ūkio laukai nuo kelių ir laukų, kuriuose naudojamos cheminės augalų apsaugos priemonės ir trąšos, atskiriami skiriamosiomis nedirbamos žemės juostomis. Dirvai tręšti naudojamos tik organinės ir natūralios kilmės mineralinės trąšos (mėšlas, kompostai, kalkės, medienos pelenai, fosfato ar magnio uoliena ir pan.). Kovai su ligomis ir kenkėjais paprastai naudojami augalinės kilmės preparatai, pagaminti iš pesticidinių savybių turinčių augalų: česnakų, svogūnų, kiaulpienių, pomidorų, tabako.
EKOLOGINĖS GAMYBOS ŪKIO KONTROLĖ
Realizuoti bei ženklinti vaisius ir daržoves kaip ekologiškus turi teisę tik sertifikuoti gamintojai. Sertifikatai išduodami tik tiems ekologinės gamybos ūkiams, kurie atitinka Ekologinio žemės ūkio taisyklėse nustatytus reikalavimus. Šiuo metu Lietuvoje ekologinės gamybos ūkius, auginančius vaisius ar daržoves, sertifikuoja akredituota sertifikacijos įstaiga – viešoji įstaiga EKOAGROS. Ši įstaiga reguliariai tikrina, ar sertifikuoti ekologinės gamybos ūkiai laikosi nustatytų reikalavimų. Nustačius pažeidimus, gali būti sustabdytas sertifikato galiojimas arba jis gali būti panaikintas. Vaisių ir daržovių kokybę „nuo lauko iki stalo” taip pat kontroliuoja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.
KAIP ATPAŽINTI EKOLOGIŠKUS VAISIUS IR DARŽOVES
Prekyboje ekologiškus vaisius ir daržoves galima atpažinti pagal jų ženklinimą. Ekologiškų vaisių ar daržovių etiketėje pateikiama:
- užrašas „Ekologiškas…”;
- sertifikavimo įstaigos pavadinimas, adresas ir jos logotipas.
Etiketėje gali būti nurodytas:
- specialus Europos Sąjungos logotipas su užrašu lietuvių ar kitos šalies narės kalba : ,,Ekologinis žemės ūkis”;
- lietuviškas ekologinio žemės ūkio ženklas.
Vartotojai, perkantys taip paženklintus maisto produktus, gali būti tikri, kad jie yra ekologiški. Lietuvoje galima nusipirkti įvairių ekologiškų daržovių – agurkų, pomidorų, kopūstų, salotų, morkų, bulvių ir kt.