Vartotojų švietimas
Vartotojų švietimas

Maisto prekės

Kasdieninio vartojimo maisto produktų mikrobiologinė sauga gamybos ir laikymo metu

Straipsnyje aptarti kasdieninio vartojimo maisto produktų mikrobiologinės saugos aspektai gamybos ir laikymo metu. Ištirtas maisto produktų mikrobinis užterštumas ir mikrobiologinės kilmės ydų pasireiškimas laikant gamintojo nustatytomis sąlygomis ir įprastomis vartojimo sąlygomis. Nustatyta, kad duonos mėginiuose mielių ir mikroskopinių grybų skaičius per 5 laikymo paras (18±2°C temp.) didėja nežymiai (13-220 KSV/g) ir ydų nesukelia, tačiau laikant mėginius 7 paras 18 ir 24 °C temperatūroje mikrobų skaičius išauga nuo 11 iki 3 mln. KSV/g ir duona supelija. Tyrimai rodo, kad vytintoje dešroje mielių ir mikroskopinių grybų skaičius didėja nežymiai (9-480 KSV/g; 2°C temp.) per 14 laikymo parų, o koliforminių bakterijų skaičius – per 21 laikymo parą (36-640 KSV/g) ir ydų nesukelia. Laikant mėginius 18°C temp. mielių ir mikroskopinių grybų skaičius didėja per 21 ir 28 paras iki 2000 ir 5100 KSV/g, o koliforminių bakterijų skaičius per 7 paras išauga iki 420000 KSV/g ir produktas vartojimui netinka. Varškės sūreliuose (2°C temp.) iki 7 parų mikrobiologinės kilmės ydos nepasireiškia: nedidelis mielių ir mikroskopinių grybų (11-59 KSV/g) ir koliforminių bakterijų (7-57 KSV/g) skaičius, laikant mėginius 14, 21, 28 paras 2 ir 18 °C temperatūroje mikrobinis užterštumas padidėja iki daugiau kaip 1 mln. KSV/g ir sukelia produkto kvapo, spalvos ir skonio ydas. >>>

Ką žinome apie lydytą sūrį ir jo ženklinimą

Kaip žinia, pienas ir jo produktai yra vieni iš svarbiausių vartotojo mityboje. Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų, piene ir jo produktuose yra daug lengvai įsisavinamų maisto medžiagų, reikalingų organizmui vystytis. Nustatyta, jog, jog piene yra daugiau kaip 200 įvairių medžiagų, reikalingų žmogaus organizmo ląstelėms atsinaujinti ir energijai gauti. >>>

Ką privalome žinoti apie vaisių sultis

Vaisių sultys - nesufermentavusios, bet galinčios fermentuotis, mechaniniu būdu iš vienos ar daugiau sumaišytų rūšių vaisių išspaustos sultys, kurių spalva, kvapas ir skonis būdingi vaisiams, iš kurių jos išspaustos. >>>

Geriamasis vanduo – pasaulinės vartotojų teisių dienos tema

Pasaulinė Vartotojų teisių diena kasmet švenčiama kovo penkioliktąją. Paprastai šią dieną kalbama apie opiausias vartotojams problemas. 2004 metų Pasaulinės vartotojų dienos tema - geriamasis vanduo, jo sauga ir kokybė, prieinamumas įvairiems gyventojų sluoksniams. >>>