Naujienos

2019 03 20

Tausaus gaminimo laboratorijos kvies brangi̇̀nti maistą

„Tausaus maisto gaminimo laboratorijos“ – taip pavadintu renginių ciklu Lietuvos vartotojų institutas (LVI) kviečia praktiškai pasimokyti, kaip planingai ir tausiai vartoti maistą.

Pirmojoje laboratorijoje kovo 20 d. Vilniuje, „Miele“ erdvėje, vilniečių pamėgto augalinio maisto bistro „Sultenė“ vadovė, maisto technologė Ona Jurkšienė padės dalyviams gaminti net keturis valgius. „Aiškinsimės valgiaraščio planavimo savaitei ir mėnesiui principus: kaip produktus suvartoti optimaliai; kodėl neverta išmesti likučių ir kaip juos panaudoti naujiems patiekalams, įdėjus šiek tiek širdies“, – sako kultinio bistro šefė. Dalyviai gamins sriubą ir netradicinį „Piemenų apkepą“ su daržovių likučiais bei sužinos, kaip iš atliekamų ryžių pasigaminti pudingą su pagardais.

Tausaus gaminimo laboratorijos – LVI suburtos tarptautinės iniciatyvos „Linkėjimai, maistas“ renginys. Vienu metu panašūs renginiai vyksta Bulgarijoje, Estijoje, Kroatijoje, Latvijoje, Lietuvoje ir Rumunijoje.

„Neplaningas ir neapgalvotas maisto pirkimas ir vartojimas – dažniausios priežastys, dėl kurių maistas atsiduria šiukšlių dėžėje“, ­– sako LVI prezidentė Zita Čeponytė. LVI projekto dėmesio centre – maisto švaistymas namų ūkiuose. Europos Sąjungos mastu būtent vartotojų – namų ūkių gyventojų – indėlis į maisto atliekų srautus yra didžiausias – didesnis nei prekybos tinklų ar restoranų.

Rengėjai siekia didinti vartotojų informuotumą apie globalius maisto švaistymo padarinius, tokius kaip poveikis klimato kaitai, tropinių miškų kirtimas, išteklių pereikvojimas ir piniginiai bei ekonominiai nuostoliai. „Norime itin pabrėžti vartotojų vaidmenį: kiekvienas galime kasdien prisidėti prie maisto švaistymo mažinimo“, – pažymi LVI veiklų koordinatorė Eglė Pieslikaitė, renginyje kalbėsianti apie problemos aktualumą.

„Linkėjimai, maistas“ kviečia naujomis akimis pažvelgti į maisto reikalus su šūkiu „Maisto likimas – mūsų rankose“. Planingas apsipirkimas, tinkamas produktų laikymas namuose ir kūrybiškas požiūris į maisto likučius – tai tik keletas patikrintų principų, kurie padeda spręsti maisto atliekų namuose problemą.

Projektą iš dalies finansuoja Europos Sąjunga, Lietuvos vartotojų institutas ir partnerių organizacijos Bulgarijoje, Estijoje, Kroatijoje, Latvijoje ir Rumunijoje.

Atgal 0