Žurnalistiniai tyrimai

2012 04 16

Straipsnių ciklas „Sveikatingumo pamokos gimnazijoje“ (Evelina Mamiūnaitė)

Evelina Mamiūnaitė (Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazija)

Gimnazijoje „siautė ekologiško maisto karštinė"

Paskutiniu metu daug kalbama apie sveiką, ekologišką maistą. Regis, visiems nusibodo kramsnoti greitai paruošiamus sumuštinius, kimšti picas ar gerti gazuotus gaiviuosius gėrimus. Vis daugiau galime surasti informacijos internete, spaudoje apie tai, ką valgyti yra sveika. Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijoje 2011 metų rudenį „siautėjo tikra ekologiško maisto karštinė": mokėmės sveikai valgyti, daug judėti.

Gimnazijoje etikos mokytojos Šarūnės Garlienės vykdomi projektai nėra naujiena. Visi prisimename organizuotą akciją „Visas šiukšles - į šiukšliadėžes!", kurios metu mokiniai darė įvairias šiukšliadėžes, rašė ant jų šūkius, fotografavo, kūrė rašinius. Pradinėje mokykloje triūsė „darbščiosios bitelės" (aukštesniųjų klasių mokinės), jos vedė mažiesiems savo draugams „žaliąsias" pamokėles, mokė juos saugoti ir mylėti gamtą. Taigi projektas „Sveikuolių sveikuolis" - tarsi graži tradicija. Juk švarioje gamtoje sveikiau gyventi: kvėpuojame mažiau užterštu oru, geriame švaresnį vandenį. „O jei išmoksime sveikiau valgyti,- sako mokytoja Šarūnė,- būsime laimingesni. Juk sveikame kūne - sveikesnė ir siela".

Projektas tęsėsi visą savaitę, jį vykdė įvairių klasių mokiniai. Vieni iš jų darė plakatus, kiti piešė produktų piramides ir kvietė prisijungti prie organizuojamų akcijų. Daugiausia plakatų, kitos informacijos apie maistą buvo gimnazijos valgykloje. Juk ten per pertraukas lekia daugiausiai vaikų, norinčių pamaloninti savo skrandžius kokiais nors skanėstais (populiariausios yra picos, bandelės, šokoladukai). Šaunu, kad prie akcijos prisidėjo ir valgyklos administracija: buvo pasirūpinta, kad mokiniai ir mokytojai galėtų nusipirkti ekologiško ir sveiko maisto: jogurto, javainių, varškės sūrelių, sriubos su vištiena, kiaulienos su daržovėmis, įvairių salotų. Džiugu, kad ir patys mokiniai savo priešpiečių dėžutėse nešėsi vaisių, daržovių, jogurto. Mokytoja sako bijojusi, kad mokiniai pasijuoks vieni iš kitų, bet taip nenutiko. Gal dėl to, kad atsirado tokių, kurie visus tarsi užkrėtė tuo „virusu". Juk kaip užkrėsi kitus, jei pats tuo „nesergi"?

Dabar, praėjus nemažai laiko, paklausiau etikos mokytojos, ar pasiteisino šis projektas ir ar turėjo įtakos dabarčiai. Mokytojos nuomone, stengtis vis dėlto buvo verta, toks projektas buvo rengiamas pirmą kartą, taigi didelių pokyčių nereikia tikėtis. Gimnazijos valgykloje dabar galima nusipirkti ne tik bandelių, ledų bei šokoladinių batonėlių, tačiau ir varškės sūrelių, salotų, javainių, to, ko nebūdavo anksčiau. Vis dažniau išvystame ir mokinių, kurie atsineša iš namų sveiko maisto. Tenka pripažinti, kad „lašas po lašo ir akmenį pratašo".

Skaičiuojame kalorijas    

2011 m. spalio - gruodžio mėn. Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijoje vyko integruotas matematikos, technologijų ir informacinių technologijų projektas „Ir vėl tos kalorijos!", kuriame galėjo dalyvauti bei savo žinias patikrinti aštuntų klasių mokiniai.

Kalbant apie projekto parengimą, tai jis pareikalavo labai daug darbo ir idėjų, organizatoriai viską stengėsi atlikti labai kruopščiai. Įdomu tai, kad mokiniai naudojosi šiuolaikinėmis informacinėmis technologijomis, mokėsi apskaičiuoti produktų kaloringumą pagal Microsoft Excel skaičiuoklę, sužinojo apie maisto energetinę vertę, be to, gavo komandinio darbo įgūdžių. Projekto dalyviai aštuntokai turėjo surasti vaisinių kokteilių, salotų, desertų receptus ir apskaičiuoti bendrą suvartotų produktų kalorijų skaičių, sudaryti mergaičių ir berniukų pavyzdinio valgiaraščio paros normų lenteles. Jei projekto metu iškildavo neaiškumų arba problemų, mokiniai galėjo konsultuotis su informacinių technologijų, matematikos bei technologijų mokytojais.

Projektas vyko kelis mėnesius, taigi mokiniai pasitikrino ne tik savo matematinius bei informacinių technologijų gebėjimus, tačiau daug sužinojo apie sveiką mitybą bei gyvenseną. Šis projektas padėjo ne tik jo dalyviams. Visi gimnazijos mokiniai ir mokytojai sudarytus valgiaraščius, lenteles gali surasti stenduose prie informatikos kabineto. Jei dar to nepadarėte, skubėkite, tikrai rasite daug reikalingos ir įdomios informacijos. Džiugu, kad mūsų gimnazijoje vyksta tokie projektai bei yra mokytojų, kurie skatina bei moko mokinius gyventi sveikai bei aktyviai.

Interviu su Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos technologijų mokytoja Kristina Cicėniene


„Išmokti sveikai gyventi ir maitintis niekada nevėlu", - dažnai kartoja technologijų mokytoja Kristina. Per pamokas gaminame tik sveiką ir skanų maistą, gauname nemažai įvairių patarimų. Mokytoja mielai sutiko atsakyti į keletą klausimų, susijusių su sveika gyvensena.

Į ką pirmiausiai turėtų atsižvelgti žmogus, rinkdamasis maisto produktus?

Pirkdamas maisto produktus, žmogus turėtų atkreipti dėmesį į ant pakuotės esančią etiketę. Dažniausiai susižavima gražiu bei savo išskirtinumu viliojančiu produkto įpakavimu, tačiau, nors ir gaila, pirmas įspūdis dažniausiai būna klaidingas.

Kokie maisto produktai yra sveikiausi bei būtiniausi žmogaus organizmui?

Geriausia, kad būtų naudojami įvairūs maisto produktai. Taip pat žmogus turėtų atsižvelgti į mitybos piramidę, nepamiršti, kad sveika mityba - tai kokybė, kiekybė bei režimas. Per dieną daugiausia rekomenduojama valgyti neriebių ir nesaldžių duonos, grūdų, kruopų gaminių. Vaisiai stiprina atsparumą infekcijoms bei stresui, todėl jų reikėtų suvalgyti 2 - 4 porcijas. Daržovės žmogaus organizmui be galo svarbios. Jose yra daug mineralinių medžiagų, mikroelementų, vandenyje tirpstančių vitaminų, ypač vitamino C ir karotinų, organinių rūgščių. Mėsoje, žuvyje, ankštinėse daržovėse, kiaušiniuose, riešutuose gausu žmogaus organizmui būtinų maisto medžiagų, baltymų, riebalų, amino rūgščių, nesočiųjų riebiųjų rūgščių, mineralinių medžiagų, vitaminų, mikroelementų ir kitų biologiškai svarbių junginių. Per dieną taip pat rekomenduojama suvartoti 2 - 3 porcijas pieno, jogurto, sūrio. Piramidės viršūnėje yra riebalai, aliejai, saldumynai. Šios grupės produktų reikia valgyti saikingai, nes jie beveik neturi organizmui naudingų medžiagų ir yra labai kaloringi.
         
O kokie maisto produktai daro žalingą įtaką žmogaus organizmui?

Žalingą įtaką daro tie maisto produktai, kuriuose daug maisto priedų. Labai nepalankiai vertinami ir GMO (genetiškai modifikuoti organizmai).

Ar visi parduotuvėse esantys vaisiai bei daržovės nekenkia žmogaus sveikatai?

Parduotuvėse esantys vaisiai ir daržovės yra apdoroti chemiškai, žinoma, tai nėra labai gerai, tačiau juos kruopščiai nuplovus dalis chemikalų pasišalina.

Dabar daug kalbama apie padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje. Kas tai lemia?

Padidėjęs cholesterolio kiekis atsiranda dėl judėjimo stokos, netaisyklingos mitybos, žalingų įpročių. Užsikemša kraujagyslės, siaurėja arterijos, susidaro trombai, kurie pasiekia širdį. Padidėja tikimybė, kad žmogų gali ištikti miokardo infarktas, smegenų insultas.

Prasidėjo pavasaris, vis daugiau žmonių laikosi dietos, badauja. Sakykite, ką apie tai manote ir kokius maisto produktus reikėtų rinktis tiems žmonėms, kurie nori atsikratyti nereikalingų kilogramų?

Badavimas nėra geras papildomų kilogramų numetimo būdas, nes staigus numetimas gali paskatinti ir greitą kilogramų ataugimą. Norint išlaikyti svorį, reikia laikytis tam tikros dienos maisto normos, režimo, nepersivalgyti, valgyti kuo įvairesnį bei kokybiškesnį maistą. Taip pat patarčiau skirti laiko sportui, per dieną išgerti 2-3 litrus vandens.

Ar jūsų šeima kreipia dėmesį į tai, ką valgo?

Taip, prieš pirkdami maisto produktus, būtinai perskaitome etiketes.  Tačiau vis vien smagiausia, kai prasideda šiltasis sezonas. Tada stengiamės kuo daugiau sodinti daržovių, juk tai ne tik sveika ir skanu, tačiau ir ekologiška.

Ar toleruojate sveiką gyvenimo būdą šeimoje?

Taip. Šeimoje visi stengiamės gyventi kuo sveikiau. Renkamės ne tik sveiką maistą, bet ir sportą.


Nuoširdžiai dėkoju už išsamius atsakymus  

Atgal 1

Rašyti komentarą

Skaityti komentarus (1)

Komentarai

Kostas | 2012-12-19

AU..